Vedfyring i borettslaget
Håpet 1 borettslag gjennomførte piperenovering i blokkene i 2023 og i rekkehusene i 2024. Pipene er utstyrt med stålrør, og blokkene har i tillegg avtrekksvifter. I alle rekkehus- og 4-roms leiligheter er det allerede boret og meislet hull for røykrør, og det er derfor ikke tillatt å lage nye hull til røykrør i leiligheter med vedfyringsmulighet. Det er også forbudt å bygge inn sotluker eller piper, da dette medfører brannfare. Kun rentbrennende vedovner produsert etter 1998 skal benyttes, og det er kun tillatt å fyre med tørr ved. Materialer som plast, gummi, papp, reklame, gavepapir, juletrær eller impregnert, malt eller lakkert treverk må ikke brennes, da de avgir helsefarlig røyk og skadelige partikler ved forbrenning. Slike materialer kan også skade fyringsanlegget ved at sot og uforbrente rester samler seg i piper og i avtrekksvifter.
Styrets anbefaling til riktig fyring
Først bør ovnsdøra og spjeldet stå åpent en 3-5 minutter for å unngå kuldepropp i pipa. Bruk tørr ved. Våt ved kan avgi gasser som kan legge seg som et tjærelag på innsiden av pipa.
- Legg to vedkubber nederst.
- Legg tynnere pinner lagvis over, på kryss og tvers med luft mellom.
- Legg tennbriketter under det øverste laget.
- Sett fyr øverst. Flammene skal arbeide seg ovenfra og ned.
- Gi ilden mye luft i starten, slipp inn friskluft: åpne vindusventiler, veggventiler eller et vindu.
- Ovnsdøra må kanskje stå på gløtt for å få fart i opptenningen.
- Når ovnen er varm, kan lufttilførselen reduseres for å regulere varmeavgivelsen.
- Ha alltid nok tilførsel av luft for å opprettholde god forbrenning.
- Unngå å strupe trekken over tid for å spare på veden.
- Hvis mer fyringsved skal legges i ovnen under fyring, åpne og steng døra slik at ikke glør faller ut.
Tegn på feil fyring og vedlikehold av ildstedet
Sørg for tilluft i leiligheten, åpne ventiler på vinduene eller åpne et vindu på gløtt. Bruk tørr ved, unngå bruk av fuktig eller rå ved. Hvis det dannes mye sot på glasset i vedovnen som ikke brenner bort under fyring, kan det være tegn på at forbrenningen i ildstedet ikke er riktig. Ryker det mye under fyring tyder det kanskje på at ilden i ovnen trenger mer luft. Åpne trekkventilen på vedovnen eller sett ovnsdøra på gløtt. Pass på at det ikke faller ut glør hvis du åpner ovnsdøra. Ved feil fyring legger det seg et blankt skinnende belegg (blank sot) i vedovn eller pipa. Dette er et belegg som kan ta fyr, og lage sotbrann (pipebrann). Normal tørr sot er ferdig forbrent og vil ikke forårsake sotbrann.
Ved strømbrudd bør fyring unngås. Dette skyldes at viftesystemet stopper, noe som hindrer normalt avtrekk og kan føre til tilbakeslag av røyk i pipa. Dersom strømbruddet vedvarer, er det nødvendig å fjerne viftene fra pipene for å tillate fyring. Dette er en prosedyre som må utføres av vaktmesteren, og vil kun gjøres i nødstilfeller
Vedlikehold av ildstedet
Det er andelseiers ansvar å sørge for godt vedlikehold av vedovn i leiligheten.
- Kontroller at alle pakninger og komponenter i vedovnen fungerer som de skal.
- Fjern asken fra forbrenningskammeret og askeskuffe jevnlig.
- Rengjør glassene på vedovnen med jevne mellomrom.
- Bruk kun tørr ved når det fyres.